Таромания


Таромания- форум за занимания с Таро, Ленорман, Руни, Астрология
 
ИндексPortalВъпроси/ОтговориТърсенеРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 цветовете

Go down 
АвторСъобщение
Зуки
Администратор
Администратор
avatar

Female Брой мнения : 5353
Join date : 11.03.2012

ПисанеЗаглавие: цветовете   Съб Дек 06 2014, 18:51

попаднах на една статия :
Спиритуланото значение на дните от седмицата

Всеки ден от седмицата има специлани свойства и сили, с които можем да окажем влияние на собственото си благоденствие и успех. Изберете си ден за действие, свързан с някакво желание или работа, кореспондиращ си с качествата му, изброени по-долу и изберете дреха в цвета, свързан с него.

Понеделник
Този първи ден от седмицата е във власт на Лунната богиня*, която се проявява в богините Диана, Сибил, Артемида и Селена. Понеделник кореспондира с всички тонове на синьото, от сапфирено до преливащите се цветове на перленосиньото. Това е динят за интуиция, дълбок размисъл и любов, особено любов към истинската ни вътрешна природа.

Вторник
Наречен на старогерманския бог Тиваз. Вторник е във власт на Марс, бога на войната и действието. Червеното и розовото оцветяват този ден. Вторник благоприятства благоденствието, истината, новото начало и мощната, концентрирана енергия.

Сряда
Третият ден от седмицата е наречен на старогерманския бог Водан и е във владение на крилатия бог на комуникацията, Меркурий, чийто цвят е жълтото.
Срада е деня на взаимодействието и инициативата и благоприятства находчивостта и мотивацията. Също така този ден е подходящ за продажба на нещо (например жилище) или за нова инвестиция.

Четвъртък
Името му произлиза от старогерманския бог Тор. Управлява се от гръцкия бог Юпитер, в чиято власт са удоволствията, фамилията и състоянието. Кралското пурпурно или целебното лавандулово е цвета на този ден. Четвъртък е за сила, радост, сценично изкуство, екстравагантност и голяма издръжливост. Този ден е оптимално благоприятен за изпробването на нещо ново или за завързване на нови контакти.

Петък
Денят на германската богиня Фрейа и с характера на римската богиня Венера (или гръцката Афродита). Цвета свързан с него е зеления, цвета на плодородието, любовта, на природата, изобилието и на изпълнения с радост секс. (Ееее, най-накрая й намерих място на тази емотиконка! ) Този ден е благоприятен за искане на повишение.

Събота
Шестият ден от седмицата е във властта на Сатурн, „съдията” раздаващ присъди. Черно, бяло и сиво са съответните му цветове. Събота е деня, в който доусъвършенстваме баланса, изграждан през седмицата. Ден за пазар и уреждане на лични въпроси, след което го приключваме с приятна вечеря в компанията на приятели и/или близки.

Неделя
Това е деня на нашата най-голяма звезда, Слънцето. Цветовете му са златно, оранжево и искрящото бяло. Неделя е деня за почивка и регенерация, да се отдадем на творчество и да се наслаждаваме на плодовете на живота. Този ден благоприятства триумфа и късмета.

http://www.bg-network.com/index.php
Върнете се в началото Go down
http://<embed src=http://flash-clocks.com/free-flash-clocks-b
Зуки
Администратор
Администратор
avatar

Female Брой мнения : 5353
Join date : 11.03.2012

ПисанеЗаглавие: Re: цветовете   Сря Мар 11 2015, 15:11

Спектралните багри избистрят бъдещето

Гаданието използва само цветовете от видимия спектър, а както е известно, той не съдържа всички багри, които човешкото око различава. Спектралните цветове са 6 - червен, оранжев, жълт, зелен, син и лилав. При гадаенето се прибавя и седми - бял, защото 7 е сред основополагащите числа в нашия свят.
За да гадаете, са ви нужни 7 картончета, всяко оцветено в един от изброените цветове. Поставяте ги в купа, разбърквате ги и изтегляте едно, без да гледате. След това вижте какво е значението на неговия цвят.

Червен. Навлизате в активна фаза, която ще ви погълне изцяло. Може да се отнася за нов работен проект, но също за нов любовен роман. Предстоят ви самостоятелни решения, поемане на отговорност, стъпки в нова посока. Може да се забъркате в кратък, но шумен конфликт. Във всеки случай, дошло е време да ковете желязото, докато е горещо. Бъдете инициативни, но разумни и издръжливи, за да сте на гребена на вълната.

Оранжев. Навлизате в творчески период. Мобилизирайте целия си потенциал. Търсете собствен път и се опирайте на интуицията и въображението си. Може да ви споходи голяма радост. В личните отношения отдавайте повече любов и топлина. Ако дарявате на други хора, не искайте нищо в замяна, не чакайте похвали и ще се сдобиете с верни съмишленици.

Жълт. Чака ви интензивен умствен труд. Ще учите или ще обмисляте лични и професионални начинания. Може у вас да се събудят нови интереси, заради които ще четете много. Предстоят контакти, срещи, преговори, интересни запознанства, важни покупки или продажби. Не е изключено кратко делово или развлекателно пътуване.

Зелен. Навлизате в спокоен период, през който може да настъпят много, но малки промени. Като цяло вместо да оцветявате картончета, може за гаданието да използвате и пъстри хартиени или текстилни ленти, ситуацията ще остане стабилна. Повече ще се занимавате с дома и семейните дела, с грижите за родители, съпруг, деца. В някои случаи зелената карта вещае раждане на дете.

Син. Това е цветът на успеха. Означава повишение в службата, отлични резултати в учението и научната дейност. Вещае период на нови, важни начинания, които подпомагат личностното ви израстване и повишават благосъстоянието ви. Може би ви предстои далечно пътешествие или получаване на много пари.

Виолетов. Вещае труден период, изпълнен с много препятствия и неприятности. Възможни са тревоги за собственото или на близък здраве. В кариерата се очертават неблагоприятни тенденции, в личен план не са изключени раздели. Може да е период на емоционална самота. Тази карта обаче означава, че предстоят трудности само в една сфера, докато в останалите всичко ще е наред. От друга страна, може да е знак, че в живота ви започват преустройства. Може би е дошло време да се откажете от стари стереотипи, да се погрижите за себе си, за здравето си, да смените работата, да се заемете с нещо, което отдавна ви интересува.

Бял. Пред прага сте на голяма любов или женитба. В делови план цари хармония, проектите ви се придвижват гладко, бизнесът ви носи приличен доход. Важна роля имат взаимоотношенията - не непременно личните, но и деловите или приятелските. В някои случаи бялата карта вещае участие в съдебни процеси.
Върнете се в началото Go down
http://<embed src=http://flash-clocks.com/free-flash-clocks-b
Зуки
Администратор
Администратор
avatar

Female Брой мнения : 5353
Join date : 11.03.2012

ПисанеЗаглавие: Re: цветовете   Сря Мар 11 2015, 15:28

Цветове и емоционалност

..Или как багрите ни карат да реагираме несъзнателно по точно определен начин...

Действията на всеки един от нас са продиктувани от различни обективни и субективни фактори, с които волно или неволно всекидневно се сблъскваме. Също толкова волно и неволно се натъкваме и на по-друг тип причини, каращи ни да се държим по точно определен начин. Тези причини са несъзнателни и може би на повечето от нас не правят впечатление. Пример за това са различните цветове на одушевените или неодушевени предмети.
Цветове и емоционалност

Цветът е субективно усещане, което се дължи на способността на ретината в човешкото око да наслагва три различно филтрирани изображения. Той е също така и свойство на обектите да отразяват или излъчват видима светлина.


Характеристика

Познатите цветове на дъгата в спектъра (получил името си от Исак Нютон според латинската дума за привидение през 1671-а година) принадлежат на видимата светлина и се наричат монохроматични цветове. Те представляват много малка част от целия електромагнитен спектър. Като всяка електромагнитна вълна, видимата светлина се характеризира с яркост, дължина на вълната и поляризация.

Основна роля за цвета играе диапазонът от дължини на вълните, който обхваща или цветният тон: червено, жълто, зелено, пурпурно и пр. Названието му се дава като се съобразяваме с приликата му с цветовете от спектъра. Изключение прави само пурпурният цвят, който отсъства от спектъра, но го има в природата. Различията в цвета на обектите се дължат на различната дължина на вълната на отразяваната или излъчваната от обекта светлина.

Друга характеристика на цвета е неговата наситеност или чистота (степента на смесването му с бяла светлина). Колкото по-малко е бялата светлина, толкова по-наситен е цветът. Комбинацията от цветния тон и наситеността се нарича хроматичност.


Възприятие

Възприемането на цвета е различно не само между биологичните видове (например котките и кучетата виждат света в черно-бяло), но е и строго индивидуално и субективно усещане. Границата на видимите спектрални цветове за човека е от около 400 до около 700 нанометра (нм), като те се подреждат така:

* виолетов: 400-450 нм
* син: 450-490 нм
* зелен: 490-560 нм
* жълт: 560-590 нм
* оранжев: 590-630 нм
* червен: 630-700 нм


Групи цветове

Групите цветове биват:

* основни цветове: червено, жълто, синьо
* вторични цветове: зелено, лилаво, оранжево, кафяво, розово
* неутрални цветове: черно, бяло, сиво


Как действат цветовете?


Червен цвят - физически

* Положителни свойства: физическа смелост, сила, топлина, енергия, базисно оцеляване, стимул, мъжественост, възбуда
* Отрицателни свойства: неподчинение, агресия, визуален сблъсък, напрежение
* Червеният цвят предизвиква асоциация на агресивност, страст, жизненост, стимулира апетита. Този цвят издава самоувереност, арогантност, цинизъм. Това е цветът с най-силно въздействие и затова се възприема по отчетливо и по-бързо от другите цветове. Той се вижда отдалеч и в зависимост от интензивността си и обкръжаващата среда въздейства затоплящо или предупреждава за опасност. В съчетание с бяло и златисто, той е ненадминат, когато трябва да се изрази власт и топлота. Привлича вниманието най-бързо и най-бързо го губи. Червеният цвят е дразнещ.


Син цвят - интелектуален

* Положителни свойства: интелигентност, общителност, доверие, ефективност, спокойствие, уважение, логика, прохлада, размисъл, тишина
* Отрицателни свойства: студенина, изолираност, липса на емоция, самота
* Синият цвят е на вярата, истината и разума. Ако не се чувстваш добре, сложи пред себе си предмет в синьо. Цветът внася енергия и мир, успокоява. Дрехи от син цвят тонизират. Счита се, че с помощта на синия цвят можем да израснем духовно. Според проучвания този цвят е най-любим на хората.


Жълт цвят - емоционален

* Положителни свойства: оптимизъм, увереност, самоуважение, откритост, емоционална сила, приятелско разположение, творческа сила
* Отрицателни свойства: ирационалност, страх, емоционална чупливост, депресия, тревожност, самоубийство
* Жълтият цвят се асоциира с позитивност, светлина или страхливост. В бизнеса този цвят апелира към интелектуалност. Най-светлият цвят предразполага към общуване. Той е лъчезарен и отморяващ. Създава ведро настроение, без да стеснява оптическото пространство. Привлича най-бързо след червения и задържа вниманието за най-дълго време. Жълтият цвят може да произвежда болезнени телесни състояния. Нарушава се и душевното равновесие.


Зелен цвят - балансиращ

* Положителни свойства: хармония, равновесие, освежаване, универсална любов, почивка, възстановяване, увереност, загриженост за околната среда, мир
* Отрицателни свойства: отегчителност, застоялост, изтощителност, посредственост
* Зеленият цвят се свързва със спокойствие, здраве, свежест. Наситените зелени тонове внушават статус и богатство, а бледите тонове са успокояващи. Намира се на границата между студените и топлите цветове. Действа успокояващо, уравновесяващо, дори шумозаглушаващо. Символ на пролетта, той дава асоциация за младост, жизнерадостност, има положително въздействие и върху креативносттаЛилав (виолетов) цвят - духовен

* Положителни свойства: духовно съзнание, сдържаност, проницателност, благосъстояние, истинност, качество
* Отрицателни свойства: затвореност, падение, потискане, малоценност
* Лилавият цвят се свързва с одухотвореност, нещо скъпо, кралско или мистериозно. В бизнеса е подходящ за артистичните среди. Този цвят никога не бива да доминира. Като умело подбран акцент може да влезе в сполучливо взаимодействие с другите цветове. Лилавият цвят води и до малодушие.


Оранжев цвят

* Положителни свойства: физическо благоразположение, топлина, сигурност, чувствителност, страст, забава
* Отрицателни свойства: бедност, неудовлетвореност, лекомислие, незрялост
* Оранжевият цвят е жизнерадостен, асоциира се с горещ темперамент. Той е производен цвят от жълто и червено, и поради това реакцията ни спрямо него е комбинация от физическа и емоционална. Действа стимулиращо и възбуждащо. Цветът фокусира съзнанието ни по въпроси от нашия комфорт - храна, топлина, подслон и т.н.


Розов цвят

* Положителни свойства: физическо спокойствие, родителски грижи, топлота, женственост, любов, сексуалност, оцеляване
* Отрицателни свойства: самозабрана, емоционална клаустрофобия, безсилие, физическа немощ
* Розовият цвят се свързва с женствеността, невинността, нежността, здравето. Той, по подобие на червения, също влияе физически, но преди всичко е мощен емоционален цвят. Прекалено много розов цвят на едно място води до изтощяване във всякакъв аспект.


Сив цвят

* Положителни свойства: психологическа неутралност
* Отрицателни свойства: липса на доверие, депресия, летаргия, липса на енергия
* Сивият цвят предизвиква мрачно чувство, авторитарност, практичност, корпоративност. В бизнеса това е точният цвят за по консервативна аудитория. Това е относително неутрален цвят. Истинското "неутрално сиво" се променя в зависимост от останалите обкръжаващи цветове.


Черен цвят

* Положителни свойства: изтънченост, очарование, сигурност, емоционална безопасност, ефективност, твърдост
* Отрицателни свойства: потисничество, студенина, заплаха, депресия
* Черният цвят се свързва със сериозност, отличителност, класически стил. Това е чудесен цвят за фон. В комбинация с белия цвят говори за изтънченост и безкомпромисност. Въпреки това много хора изпитват страх от черния цвят.


Бял цвят

* Положителни свойства: чистота, прозрачност, яснота, честност, простота, изтънченост, ефективност
* Отрицателни свойства: стерилност, студенина, ограниченост, самота
* Белият цвят поражда чувство на чистота, истинност, изтънченост. Колкото черният усвоява останалите цветове, толкова белият ги отразява. В бизнеса той освежава по строгите тъмни цветове. Визуално бялото дава повишено възприемане на пространството.


Кафяв цвят

* Положителни свойства: сериозност, топлина, природа, надеждност, подкрепа
* Отрицателни свойства: липса на чувство за хумор, тъга, липса на изтънченост
* Кафявият цвят се свързва с полезност, земност, плодородие. Създава впечатление за достоверност, мъдрост. Обикновено кафявото се състои от червено и жълто, с голям процент и на черно. Следователно този цвят е със същата сериозност като черния, но е по-топъл и има някои свойства от червеното и жълтото. Мнозина го предпочитат като тъмен цвят пред черния.


Лечение с цветове

Всяка болест може да се лекува със светлина - червена, зелена, синя, жълта, оранжева, виолетова. Според болестта се избира и конкретният цвят. Вземете една призма, поставете я на място добре осветено от слънцето, така че като застанете на 3-4 метра от нея, дъгата, която се образува да попадне на очите ви. Концентрирайте се върху желания цвят.

Ето с какви цветове се лекуват някои заболявания или неразположения:

* анемия - червен цвят
* разстроен стомах - зелен цвят
* разстроена нервна система - светлосин цвят
* неврастения, силна чувствителност (всяка сутрин обливане със сини лъчи на светлината върху главата, гърдите и стомаха) за подпомагане на умственото развитие - жълт цвят
* за физически растеж - зелен цвят
* против страх - оранжев цвят
* за спокойствие - син цвят
* при обезсърчаване - жълт цвят
* при слаба вяра - син цвят
* за придобиване на сила - виолетов цвят
* при неразположение - розов цвят

от bb-team.org
Върнете се в началото Go down
http://<embed src=http://flash-clocks.com/free-flash-clocks-b
Зуки
Администратор
Администратор
avatar

Female Брой мнения : 5353
Join date : 11.03.2012

ПисанеЗаглавие: Re: цветовете   Нед Юли 05 2015, 18:51

ОБЩА СИМВОЛИКА НА ЦВЕТОВЕТЕ


Обща символика: Учението за цветовете се нарича  "Хромато­логия", а тяхната лечебна сила се разглежда от Хромотерапията или т.нар. Колоротерапия. То е познато и използвано от древ­­­ността в египетската, римската и китайската медицина. Характерно за цветовата символика е това, че Ц. са универсални на всички нива на съществуването и познанието. Техните тълкувания обаче могат да варират и да получават различни значения според културните и традиционни влияния.

     Древните египтяни възприемали цвета не като нещо слчайно, а като качество присъщо на вида и като средство за разли­чаване.. В изобразителното изкуство на цвета се приписвало и свойството да характеризира типа на постъпките.

Учението за цветовете се основава на факта, че всеки един от 7-те основни цвята има собствена честота на трептене, които стимулират различните органи и функции на организма. Цветовете са представители на космическия символизъм, но се асоциират и с биологическия, етническия или религиозния символизъм Съвременните хроматология и цветотерапия се базират на познанията за духовната аура на Ц., на съвместимост­та им с чакрите и числата, както и на тяхното съответствие с житейските процеси и явления.

 Според Юнг, цветните сънища отразяват определени ду­шевни състояния, обясняващи се с основните психически функции – мисъл, чувство, усещане, интуиция. Цветовете предизвикват в човека определени усещания, настроения и състояния, а едновременно с това могат да повлияят на някои вътрешни процеси в организма, като: образуване на хормони, промени в кръвното налягане, увеличаване или намаляване на вдиш­ванията, активно или пасивно поведение и т.н.

В ежедневието лесно можем да използваме познанията за Ц. като приложим тяхното въздействие в дрехите, които обличаме, в дома, където живеем или в помещението,  където работим. Добре е да се знае също, че: Светлите, нежни цветове и нюанси  стимулират творческата активност, а жълтите, оранжевите, светлосините цветове и нюанси (стени, мебели, акценти) увеличават възприемчивостта и творческата активност на децата.        ОБЩИ СИМВОЛНИ ЗНАЧЕНИЯ НА ЦВЕТОВЕТЕБял: Цвят на прехода, на светлината и девствената белота, на съвър­шенството, изяществото, хармонията и пречистването, на чистотата, стерилността, неутралността  и отразената енергия. Белият цвят символизира още разкритието, откровението, опрощението и преобразяването.

      В световните представи Бялото се асоциира с Оста Изток-Запад. Бялото на Запада представлява матовото Б. на смъртта, което поглъща съществото и го въвежда в тъмния, лунен, женски свят на нощната празнота и загуба на усещането за цвят. В този смисъл бялото сим­волизира и траур, който за разлика от Черния цвят се свързва с временна липса и празнота.

      Бялото на Изтока отвежда към идеята за завръщането и белота­та на зазоряването, към времето на преход от нощната доба към блясъка на зората. Искрящото (Слънчевото) Бяло символизира отво­реното дневно съзнание. Слънчево бялото се доближава до златния цвят, а тези два цвята са основни в знамето на Ватикана, където олицетворяват утвърденото земно царство на християнския Бог.

       При египтяните Б. е знак за великолепие и разкош, при юдеите – за чистота, при китайците – за справедливост, а в масонството е символ на висшите степени от 31 до 33. В някои страни при годеж се пие мляко, за да бъде животът на влюбените бял като мляко. Бялото е тра­урен цвят за древните перси, германи, китайци и символ на духовния свят в Антропософията.

Дрехи: Белите дрехи са подходящи за горещо време и сред мно­го хора, с цел да се защитим - както от слънчевите лъчи, така и от силното енергийно натоварване на тълпата. Според П. Дънов "белият цвят носи здраве".

Черен: Абсорбиращ, поглъщащ и задържащ цвят. За разлика от бе­лия, черния цвят е по-болезнен и необратим, символ на крайната загу­ба или падение, на страданието, егоизма и пасивността. Черното е универсална субстанция,  израз на абсолютната неподвижност и необ­­ратимата смърт, олицетворение на тъмнината на ха­­­оса и произхода, на злото, меланхолията и песимизма.

В Зороастризма, Адам и Ева, изкушени от Ариман и изгонени от Рая са представени облечени в черно. Така Ч. става цвят-символ на осъж­­дането и отричането от светската суета.

      В древния Египет черното се отъждествявало едновременно като цвят указание за смъртта и подземния свят, но същевременно и за прераждане. Владетелят на отвъдния свят Озирис често бил наричан "Черния".

При древните римляни и гърци Ч. е знак за траур и смърт, при юдеите – за тъга, а при китайците за мъдрост. В Египет и Сев. Аф­рика черният цвят е символ още на плодородна земя и живителни, дъждоносни облаци. В Китай черното отговаря на женската ИН енергия – на земната, майчинската и инстинктивната сила. Черни са и ня-кои женски божества – Диана от Ефес, индуската Кали, Магна Матер на хъл­ма Палатин и др.

В сънищата появата на черни или тъмни хора, животни и предмети показва влизане в контакт със собствения първичен и инстинктивен свят. Ние сме тези, които трябва да го осветим, да разберем и канали­зираме силите си в посока преследване на по-високи цели.

В Антропософията е символ на природния и минералния свят. Съв­местяването на Бял и Черен цвят дава Сив, който в сферата на цветовете има стойност на Центъра и Човека.

Дрехи: Черните дрехи са енергийно привличащи, затова е добре да се носят, когато сме в емоционална доминанта или стоим над обикновените неща.

Червен: Счита се за символ на принципа на живота и свързаните с това излъчване, огненост и мощ. Цвят на кръвта,  чувствата, страстите и емоциите. Олицетворява космичната сила на Любовта и блясъка на живота. Предизвиква усещане за радост, енер­гия, емоционалност, сила и топлота.

    За египтяните червеното е знак за агресивност, гняв, отмъстителност и примирение. То е възприемано като подпомагащ живота цвят, символизиращ яростта и победата.

   При юдеите е символ за грях, при китайците – за благоприличие. В край­­ния Изток (Япония и Китай) червеното е цвят на живота, на безсмъртието и богатството. В Япония червения цвят (АКА) се носи изключително само от жените като символ на добросърдечност и щастие. В Шинтуизма червеното се асоциира с хармония и бурно разви­тие.  

       В ежедневието се  използва за подсилване значението на заповеди и забрани (табели, пътни знаци, светофари).

Дрехи: Червените дрехи създават впечатление за жизненост, страсти и индивидуализъм. Те стимулират, придавайки на човек повече действеност, решителност и енергия.

Светлочервен: слънчев, дневен, мъжки, енергичен и тонизиращ цвят, предразполагащ към повече действеност. Символизира младост, здраве, смелост, импулсивност, красота, богатство, триумфиращ еротизъм. В различните традиции се използва в об-редността на пролетните празници, сватбите и ражданията.

      Тъмночервен: символизира матрицата, Земята и централния огън в човека. Това е цветът на сърцето, либидото и душата, на науката и окултното познание. Тъмночервеното въплащава също и скрита­та същност и условието за живота. Според Артемидор този цвят има отношение към смъртта.

      Розов: Символ на любов, на чиста обич, нежност и всеотдайност.

Дрехи: Розовите дрехи ни правят по-нежни, обичани и обичащи.

      В древния Египет съчетаването на противоположните червен и бял цвят се приемало за съчетание на израза на целостта и съвършенството. Бялата корона на Горен Египет и червената на Долен Египет са носени от единствения владетел на цял Египет под формата на двойна корона.

Оранжев: Топъл и енергизиращ цвят, олицетворяващ здраве, ин­дивидуалност, самоувереност и обновление. Символизира точката на равновесие между съзнанието и либидото. Тъй като това е трудно равновесие, оранжевото е цвят както на верността, така и на крайнос­тите и невярността. В митовете се разказва, че бог Ди­онис и Музите са носили оранжеви дрехи. Скъпоценният камък хиацинт е оранжев и се счита за символ на верността.

Дрехи: Оранжевите дрехи повишават самочувствието, като внушават увереност и оптимизъм. Създават впечатление за ентусиазъм и интерес към околните.

Жълт: Цвят на Слънцето, светлината, златото, интуицията и магическите способности. Жълтото е баграта на вечността, така както златото е металът на вечността. То е цветът на боговете и своеобразен двигател на силата и младостта. Най-топлият, най-експанзивния, най-нажежения и труден за обхващане цвят. Такъв, какъвто е в лъчите на Слънцето, проявявщи силата на небесните бого-ве. Златно­жълтото се използва като символ и атрибут на силата и властта. Цветът подчертава техния божествен произход. Така например Зороастър означава "звезда от блестящо злато". Ом, божествената дума на тибетците означава също и "позлатен". Вишну е облечен в жълти дрехи, а космическото яйце на Брама блести като злато.

При египтяните жълтото е знак за завист и лош поглед, при юде­ите – за смърт, а при китайците – за добродетел, плодородна земя и семейна плодовитост. Златножълтото е израз на уравновесеност и хармония. Златните ябълки в градината на Хесперидите са символ на любов и съгласие. Но златната ябълка на раздора е причина за Троянската война и символизира гордост и ревност. В Исляма злат­ножълтото е знак за мъдрост и добър съвет, но бледожълтото се свър­зва с предателство и разочарование.

Жълтото олицетворява още блясъка на духовното, на мъдростта, любопитството, познанието и снизхождението. Този цвят внася равновесие в мислите и чувствата, стимулира творческите и интелектуалните способности. Използва се в знаците за предупреждение и заостря­не на вниманието.

Дрехи: Жълтите дрехи акцентират върху личното обаяние и спон­­танност. Изразяват вътрешна свобода, ангажираност и радост от жи­вота.

Зелен: Цвят на водата, така както червеното е цвят на огъня. Свър­зва се с пробуждането на първичната Вода и на живота. Цвят на природата, растежа и възраждането. Олицетворява веге­тация, изо­билие, хармония и отмора. В някои страни има поверие, че да дадеш сутрин на някого нещо зелено то ще му донесе щастие.    

  При египтяните е знак за надежда и удоволствие, при юдеите – за живот, при китайците – за доброта. Бог Вишну се изобразява като костенурка със зелено лице. Граалът, изработен от изумруд или кристал с най-чисто зелен цвят съдържа кръвта на Бога, в чиито символи се смесват понятията любов и саможертва – условия за възраждането, из­разено в зелените отблясъци на Граала. Византийският монограм на Исус Христос Изкупителя представлява две кръстосани съгласни от думата "зелено". Алхимиците от Средновековието свързвали зеленото с отблясъците на смарагда, а З. е основен цвят в масонството.  

В Исляма зеленият цвят е този на познанието и на Пророка Мохамед. Мюсюлманското знаме е зелено, емблема на Избавлението и символ на най-висши материални и духовни богатства, първото от които е семейството.    

Зеленото обгръща, успокоява, освежава и тонизира. Днес се използва като символ за безопасност и свободен достъп.

Дрехи: Зелените дрехи издават стабилност, самоуважение и практицизъм. Помагат ни да изглеждаме по-здравомислещи, да се чув­­стваме по-земни, делови и решителни. Зеленото има тонизиращ ефект и си отива с повечето други цветове.

Син: Най-дълбокия, най-нематериалния и най-студения цвят, в който погледът сякаш потъва и се губи в безкрайността. За синьото казват, че е цвят изпълнен с празнота, с празнотата на въздух, на во­да, на кристал или диамант, празнота изчистена и студена, подобна на матово-бялото.

В древния Египет синьото се възприемало като потъващ в себе си, космически  и обхващащ безкрайността цвят. Там преди да мумифицират мъртвия фараон, на мястото на изваденото сърце поставяли скарабей от син смарагд. В Египет синият цвят бил символ на истината, смъртта и боговете, взети заедно, затова небесносиньото се считало и за граница, разделяща човека от боговете, управляващи неговата съдба.

Светлосиньото се възприема като цвят на небето, на мисълта и съзнанието. То е символ на блясъка на душата, олицетворение на сво­бода, мечти, вяра, търпение, истина и красота. Според мито-логичните разкази и изображения нозете на боговете Зевс и Яхве стъпват върху небесна синева. Небесносиньото олицетворява пътя на мечтите, на нереалността или свръхреалността. В тибетския Будизъм синьото е цвят на трансцеденталната мъдрост Вайрокана, на потенциалността и празнотата. Синият цвят е олицетворение на всеобхватната идея в масонството, но знак за траур при турците и японците.

Днес цветът се използва за привличане на вниманието към указания, пътни табели и др.

Дрехи: Сините дрехи ни правят да изглеждаме самоуверени, силни и спокойни. Внушават свободомислие, доволство, добра външна и вътрешна кондиция.

Индигов:  Олицетворява сила, устойчивост, щедрост и великодушие.При египтяните има значение на закрила и сигурност, при юдеите – на небе и разкош.

Дрехи: Индиговите дрехи са израз на нетрадиционни разбира­ния, индивидуализъм, затвореност в себе си и радикални възприятия.

Виолетов:   Съставен от равни части синьо и червено. Приема се за цвят на недоловимото тайнство на реинкарнацията и трансформацията. Тази символична функция се свързва с Исус Христос, изобразяван в средновековната иконопис, облечен във вио­летова роба. Цветът символно цели да покаже, че Спасителят е приел напълно своето земно превъплащение и саможертвата, която ще из­върши, за да изкупи човешките грехове. Виолетовото символизира уме­реност, предпазливост, обмислени действия, равновесие между страстите и интелекта, между любовта и мъдростта. Виолетовият цвят изразява също духовна сила, проникновение, изтънченост, максимализъм и стремеж към завършеност.

Дрехи: Виолетовите дрехи издават смелост, одухотвореност, предизвикателство и фантазия.

Кафяв: Цвят, асоцииран с първичната материя, пръстта, глината, корените, земята и мъртвите листа. При римляните и в католическата църква кафявото е знак за примирение, бедност и скромност.

  Дрехи: Дрехи с кафяви цветове обикновено са носени от само­вглъ­­­­бени личности или материално обремененени хора.
източник: numerologiazavseki.alle.bg
Върнете се в началото Go down
http://<embed src=http://flash-clocks.com/free-flash-clocks-b
Зуки
Администратор
Администратор
avatar

Female Брой мнения : 5353
Join date : 11.03.2012

ПисанеЗаглавие: Re: цветовете   Нед Юли 05 2015, 18:54

Психология на цветовете
Концепцията за въздействието на цветовете е разработена за пръв път от Йохан Волфганг фон Гьоте. Според него всички тъмни цветове успокояват, а светлите – възбуждат, като въздействат както на физическо, така и на психично ниво.
Цветовете се възприемат асоциативно – например, синьото е „студен” цвят. Минавайки през очите, възприето за цвят достига до всички органи и предизвиква осезаеми усещания. Доказано е, че цветът оказва влияние върху кръвното налягане – то се понижава от синьото и зеленото и се повишава от жълтото и червеното.
Всеки цвят има много значения.
За пръв път гърците наблюдавали, че пречупвайки се през прозореца на храма, слънчевата светлина се разлага на цветове. Хората в храма избирали цвета, който според тях можел да ги излекува. В Древен Китай се излагали на слънце в червена коприна – така се лекувал антраксът. Днес вече има много школи за лечение чрез цветовете. Червеният цвят винаги влияе на физическото състояние, жълтият – на умственото, а сивият – на емоциите.
Предпочитаните от Вас цветове дават представа за моментното Ви състояние, а цветовете, които не харесвате - за причините, които водят до грешки. Например, сивия цвят обичат хората, които харесват обичат да си почиват, докато работохолиците го избягват.
Намислете си три цвята.
Първият цвят, който си намислихте, характеризира Вашето емоционално състояние в момента, вторият – Вашата личност, а третият показва взаимоотношенията Ви с другите и как се отнасяте към тях.

Белият цвят
Белият цвят характеризира съвършенството и завършеността, демонстрира абсолютното и окончателно решение, пълната свобода на възможностите и премахване на препятствията. Фундаменталното му качество е равенството, тъй като включва в себе си всички цветове. Той винаги вдъхновява, помага, внушава определена вяра.
Белият цвят е символ на социалното съгласие и мира. В Африка е използван от жреците. Ако се принесе в жертва бяло животно, това е знак на примирие с боговете. Ако домът отвътре е боядисан в бяло, в него ще има съгласие, ако в бяло са боядисани вратите, човекът, който влиза, оставя злото отвън.
В християнството белият цвят е символ на вярата, чистотата и истината.
В облеклото белият цвят означава начало. „Белият рицар” е символ на спасението, белият халат в болницата също е символ на спасението и стерилната чистота.
Белият цвят управлява функциите на ендокринната и зрителната система. Белите дрехи омекотяват кожата, правят я по-нежна.
Белият цвят осветява, обновява всички цветове в организма, помага да се премахне сковаността.
Ако човек избира белия цвят, това значи, че той се стреми да се освободи от неприятностите.

Черният цвят
Черният цвят винаги скрива в себи си онова, което носи, той е загадъчен и се използва във филмите на ужасите. Предизвикващ любопитство, привличащ и плашещ, той винаги призовава човека да освободи своята същност, т.е. човек трябва да мине през черното, за да познае бялото.
Черният цвят съдържа обещание, че „всичко ще бъде наред” и надежда, но при това трябва да помните, че той няма да ви пусне такива каквито сте били по-рано. Когато настъпи депресия, остават само негативните характеристики на черния цвят, който винаги, подобно на смъртта, намеква за тишина и спокойствие.
В Африка принасянето на черно животно в жертва означава молба за дъжд. Черните белези на тялото означават болест.
Черните дрехи означават недостиг или липса на нещо в живота, от черното трябва да се излиза бавно, като се разрежда с други цветове.
Черният и белият цвят помежду се се гасят, вече не носят първоначалната си информация и не потискат психиката. По принцип, черно облекло се избира при депресия и когато се отхвърлят околните.

Сивият цвят
Сивият цвят свързва противоположните качества на черния и белия цвят. Единствената цел е стабилност и хармония. Сивият цвят навява самота, тъй катосе намира на границата между черния и белия. Хората, които предпочитат сивия цвят, не вярват, че емоциите могат нещо да решат, не вярват в искреността на емоционалните преживявания, смятат, че емоциите могат да се проявяват само при определени обстоятелства. Оттук идва и тяхната емоционална сдържаност. Сивият цвят стабилизира процесите наоколо, но винаги изглежда някак раздвоен, тъй като същевременно навява тъга и меланхолия.
В негативен план този цвят напомня старостта, болестта, недостига. В положителен смисъл сивият цвят носи увереност и сила.
В митологията сивият цвят се използва малко.
Ако той преобладава в дрехите, за човека е характерен стремежът да открие идеалните чувства и усещания, които носят вътрешна хармония и спокойствие. Този цвят дава сила на слабия и уязвимия. Сивата дреха дава възможност за свобода и добре успокоява нервите, този цвят се облича при нервно изтощение.

Сребърният цвят
Сребърният цвят е устойчив, намалява вълнението, освобождава от емоционалната скованост, способен е да прониква навсякъде, умее да прекратява споровете и да разкрива фантазиите на хората.
В негативното си значение сребърният цвят е свързан с неспособността да се вземат решения, самоизмама, илюзии относно това, което се случва. Често този цвят се асоциира с лунната пътека. Човек, който обича този цвят, не може да поема отговорност.
В митологията сребърният цвят е символ на сребърната нишка, която свързва душата и тялото.
Сребърното може да лекува - успокоява нервите, нормализира жлезите с вътрешна секреция, и влияе благоприятно на бъбреците.

Червеният цвят
Червеният цвят олицетворява могъществото, силата, волята за победа. Хората, които харезват, червеното, винаги постигат онова, което искат, винаги са в движение, винаги са извор на енергия. Обичат да бъдат първи, но невинаги могат да бъдат – това зависи от разрушителните им качества. Девизът им е „Да оцелее най-силният”. Червеният цвят символизира страстта, възбудеността. Човекът, който носи червено, обича страстно, мрази страстно и страстно вярва. Склонен е към импулсивни постъпки, необмислени предварително, този цвят го кара да бъде активен във всичко, вдъхновява и насочва силите за продължаване на започнатото, олицетворява победата и способността точно да се нанесе удар. Търсейки винаги справедливост, той е добър реформатор, но постоянно трябва да бъде убеждаван, че е велик, ако не – може да разруши всичко и да запали война, без да мисли за жертвите. Тези хора винаги привличат вниманието, те са демонстративни и прями.
Червеният цвят управлява сексуалните отношения, той тласка към сближение дори да няма истинско влечение.
В митологията червеният цвят се използва много. Богът на войната се облича в червено, в Африка червеното означава „безкрайно те обичам”, в хералдиката на кръстоносците червеното означава любов към Бога, ближния, но също ярост и жестокост. В християнството е символ на великолепието и пролятата кръв.
Червеният цвят подпомага дейността на жлезите с вътрешна секреция, изработката на адреналин, свързан с органите на размножаването, повишава температурата на тялото, прави мускулите еластични, а ставите – подвижни.

Розовият цвят
Розовият цвят означава романтика, доброта, лобюв, страст. Той предизвиква чувсто на комфорт, успокоява, спасява от натрапчиви мисли, помага в криза. За хората, които го харесват, е характерна извънредната чувствителност.
Хората, които харесват цвета на орхидеята имат ярка индивидуалност, а понякога – излишна екзотичност и непреклонност.

Жълтият цвят
Жълтият цвят олицетворява ума и вниманието, той е най-гъвкавият, прониква навсякъде, помага да се преодолеят трудностите, подобрява концентрацията и мисленето. Под въздействието на жълтия цвят се вземат бързи решения и мигновено се изпълняват. Хората, привърженици на жълтото, не обичат глупаците. Обичат да влизат в спор и да им се възхищават, имат висока самооценка и са уверени в себе си. Жълтият символизира интуицията, съобразителността, оригиналността.
Ако някой иска да носи жълто, значи той се стреми към вътрешна хармония, спасение от неприятностите и желание да се действа съзнателно. Основната потребност на тези хората е да се покажат, те търсят свободни отношения. Жълтият цвят спасява от лъжливата срамежливост и мислите от типа „не съм достатъчно добър”.
В митологията жълтото се олицетворява със Слънцето, топлината, пролетта и цветята.

Оранжевият цвят
Този цвят действа много меко, влиянието му е топло, радостно и възбуждащо. Той е свързан със стремежа да се постигне самоутвърждаване.
Оранжевият цвят е цветът на топлината, блаженството, на мекия блясък и залязващото слънце. Той радва и носи добро настроение, на практика винаги има благотворно влияние и показва радостните страни от живота.
Оранжавото принадлежи на свръхемоционалните хора, те са блестящи, но неравномерно надарени ,изумяват околните с гъвкавостта си и многостранността на психиката си, често имат художествен талант, доброта, отзивчивост. Но в същото време са повърхностни, имат неустойчиви интереси, постоянна потребност от нови занимания. Оранжевият цвят укрепва волята, поддържа сексуалността, активизира жлезите с вътрешна секреция, регулира обменните процеси, лекува пикочнополовата система, подобрява кръвообращението и цвета на кожата. Той оказва поддръжка в тежка ситуация, връща загубеното равновесие и се смята за един от най-добрите цветове в психотерапията.

Зеленият цвят
Зеленият цвят се получава от сливането на синия и жълтия – те взаимно се допълват. В зеленото е заложена потенциална енергия – този цвят не отразява спокойствие, а вътрешно напрегнато състояние. Зеленото отразява отношението на човека към самия себе си. Този цвят символизира процъфтяването и новите начинания.
Хората, които предпочитат зеленото, по принцип виждат двете страни на ситуацията, умеят да оценяват шансовете за благоприятен изход, имат висока работоспособност и са склонни да помагат на другите. Те са приветливи, но и много тайнствени, имат собствен свят, който не разкриват на никого.
Зеленият неутрализира действието на останалите цветове, помага да се разсеят негативните емоции, носи спокойствие и умиротворителност, помага на концентрацията и на вземането на решения, помага при шок и има сънотворно действие.
Действа добре на страдащи от клаустрофобия.

Синият цвят
Синьото създава предпоставка за дълбок размисъл над живота и истината. Синият цвят символизира постоянство, упоритост, настойчивост, преданост, сериозност, строгост. Хората, които го предпочитат, се стремят към ред и систематизация, те винаги имат своя гледна точка, предани са на делото си.
В митовете синият цвят е божествена проява и цвят на загадъчността. Синият цвят е загуба на реалността, мечта, фанатизъм. В този цвят са облечени маговете и вълшебниците. Облечените в синьо през средновековието знаели истината.
В древен Египет вътрешността на пирамидите се боядисвали в синьо, скарабеят също е син, Буда и Кришна са сини. Синият цвят на знамената означава свобода, обединение.
Синьото възстановява нервната система, помага при разсеяност, при сърцебиене, при разстройства на червата, балансира емоциите и намалява кръвното налягане.
Хората, подложени на стрес и напрежение не харесват синия цвят, отхвърлят го и пушачите.
Предпочитат хо хора, които търсят хармония с околните и със себе си.

Кафявият цвят
Кафявото изразява жизнеността на тялото. Хората, които предпочитат този цвят, желаят физически отдих и покой.
Кафявият цвят носи стабилност, преданост, той успокоява по време на тревога и вълнения. Влияе много добре при нервно изтощение, когато на човек му се струва, че ситуацията е неразрешима. Отхвърля се от хората, които искат да намерят индивидуалността си и които търсят независимост и внимание.
изт: psychology.dir.bg
Върнете се в началото Go down
http://<embed src=http://flash-clocks.com/free-flash-clocks-b
Зуки
Администратор
Администратор
avatar

Female Брой мнения : 5353
Join date : 11.03.2012

ПисанеЗаглавие: Re: цветовете   Нед Юли 05 2015, 18:59


Цветовете и тяхното значение в иконографията

Според древните византийци смисълът от всяко изкуство е в красотата и в насладата, които то носи. Изображенията на византийските икони се характеризират с пищна позлата и ярки цветове. При изграждането на художествения образ цветовете никога не се смесват - те са тъмни или светли, но винаги чисти, тъй като във Византия езикът на цветовете се считал за равнопоставен със силата на словото. Всеки цвят има свое значение и е натоварен със собствено съдържание. Ето накратко и тяхното значение:

Златният цвят - блясъкът на златото символизира сиянието на Бога и великолепието на Небесното царство. Той е израз на божественост. В народните представи златото е нетленно и непреходно, следователно - свещено. Повечето древни общества възприемат златото и среброто като символни елементи.

Среброто - в иконографията то семантично поема върху себе си част от характеристиките на златния цвят и по своеобразен начин ги доразвива. Нерядко при изграждането на композицията в иконата едновременно се използват златен и сребърен варак. При постигането на определени декоративни решения златото и среброто изпълняват функциите на противостояща двойка и влизат помежду си във взаимоотношения, характерни за дихромията по контраст.

Пурпурният цвят е много важен във византийската култура - това е цветът на царя и символизира величие, царственост. Този цвят присъства и в дрехите на Богородица.

Червен цвят - един от най-използваните в иконографията. Той символизира топлината, любовта, живота, животворната енергия и именно за това се свързва и с Възкресението, на победата на живота над смъртта. В същото време червеното е цвят на човешкия произход, на кръвта и мъчението, на жертвите на Христос. В иконографията с червени дрехи се изобразяват мъчениците, а също така и крилете на серафимите. Понякога в червено се изписва и фонът като символ на тържеството на вечния живот.

Бяло - символ на Божествената светлина, цвят на чистотата, на святостта и простотата. В иконописта в бяло са дрехите на Праведниците, пелените на младенците, душите на умиращите хора и ангелите.

Синьо - цветът на безкрайността, на небесната синева, на вечните небесни тайни. Това е цветът на Богородица, въплъщаваща единството на човешкия произход и божественото начало.

Зелено - цветът на природата и живота, на младостта и надеждата , на вечното обновление, на надеждата и Възкресението. В иконографията зеленият цвят присъства там, където започва животът - в сцените на Рождество Христово.

Кафяво- цветът на голата земя, на прахта, на калта, на всичко преходно и тленно, подвластно на смъртта. Най-богатият цвят в природата - представлява сбор от всички останали цветове. Отношението към калта е детерминантно обусловено - в древността е символ на плодородие и благодат, докато за съвременния, урбанизиран и модерно мислещ човек, тя се свързва с упадъка, мизерията и нищетата.

Черно - цветът на злото и смъртта. В иконографията в черно се изобразяват пещерите и могилите, зеещите адски бездни. В някои сюжети това е и цветът на тайните, напр.на черен фон се изобразява Космосът, непостижимата дълбочина на Вселената. В черно са дрехите на монасите, на отреклите се от светския живот, т.е. те са символ на своеобразна смърт в живота.

Цветът, който не се използва в иконографията, е сивият. Обединяващ в себе си черно и бяло, зло и добро, той символизира неяснотата, пустотата, небитието и за него се смята, че не е редно да присъства в лъчезарния свят на иконата. В някои от случаите може да се възприема като семантичен аналог на среброто
изт: nikitova-art.com
Върнете се в началото Go down
http://<embed src=http://flash-clocks.com/free-flash-clocks-b
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: цветовете   

Върнете се в началото Go down
 
цветовете
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Таромания  :: Врати към необятното :: Поглед в неизвестното-
Идете на: